Spul voor spionnen

Een camera zó klein dat hij in de knoop van je jas past. Een paar metalen draadjes waarmee je bijna ieder slot open kunt breken. Een echte spion als James Bond kan niet zonder. Ook Alex, Sam en Clover van Totally Spies weten er wel raad mee. Zo Zit Dat! leert je de geheimen van een echte spion.

Bekijk de aarde vanuit de lucht
Gebruikten ze vroeger duiven om foto’s vanuit de lucht te maken, tegenwoordig gebruiken we daar gewoon satellieten voor. En dat kun je thuis ook. Met Google Earth. Dit programma laat de aarde zien, zoals die vanuit de ruimte gefotografeerd wordt. Met je muis kun je de aarde draaien en zo ver inzoomen als je wilt. Je kunt bij wijze van spreken zo bij de koningin op de stoep gaan staan. Wie weet vind je wel geheime militaire basissen als je goed zoekt. Google Earth is te downloaden op http://earth.google.nl.

Vliegende camera’s
Toen de Verenigde Staten in de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) bedachten dat luchtfoto’s wel heel handig zijn om te weten waar de vijand zich verstopt, werden duiven hun beste vrienden. Omdat ze zo snel zijn en door weer en wind hun weg naar huis weten te vinden, werden kleine cameraatjes om hun nek gehangen. De camera’s maakten keer op keer foto’s van alles wat er onder de duif gebeurde. Handig, want zo wisten de Amerikanen precies wat de vijand in zijn schild voerde.

Pas op voor die pinautomaat!
Voor je een gebouw naar binnen gaat, moet je goed opletten dat je niet gezien wordt. Een echte spion mag natuurlijk niet opvallen. Maar zelfs als je gewone kleren draagt en je gedraagt als alle anderen om je heen, kan het nog zo zijn dat iemand je in de gaten houdt. Let op dingen als verrekijkers, en mensen die stilletjes rondhangen. Een echte spion weet wanneer hij in de gaten gehouden wordt. Pas op voor camera’s, want die hangen tegenwoordig overal. Ook op plaatsen waar je het niet verwacht. In pinautomaten bijvoorbeeld.

Warmtecamera
Mensen stralen warmte uit, zelfs als je de mensen zelf niet kan zien. Als je die warmte zichtbaar zou kunnen maken, heb je er als spion weer een voorbeeldje bij. Hop: een warmtecamera aanschaffen dus. Via kleine sensoren detecteert zo’n camera geen licht, maar vangt hij warmte op. Handig als je dus wilt zien of er iemand om een muurtje staat te wachten. De politie in Utrecht gebruikt ‘s nachts al van zulke camera’s, om criminelen in de gaten te kunnen houden in het donker.

Onzichtbare inkt
Als je een bericht écht geheim wilt houden, kun je het het beste opschrijven met onzichtbare inkt. Dat kun je heel simpel thuis maken. Pers een citroen uit in een schaaltje en gebruik een stokje of de achterkant van een potlood om je boodschap met citroensap te schrijven. Niet schrikken, je kunt het bericht nu nog gewoon lezen. Dat komt doordat het sap nat is. Als dat eenmaal opdroogt, zie je er niks meer van. Het bericht wordt weer zichtbaar als je het papier voorzichtig boven een kaarsenvlam houdt. Het citroensap verbrandt eerder dan het papier, waardoor je bericht weer zichtbaar wordt.
Er zijn ook speciale pennen te koop die onzichtbaar schrijven. Op de achterkant van deze pennen zit een klein ultraviolet lampje. Als je daarmee over de inkt schijnt, wordt deze weer zichtbaar.

Lockpicking
Hoewel televisiespionnen liever een gat in een deur schieten, willen echte spionnen niet dat iemand weet dat ze langs geweest zijn. De beste oplossing: lockpicking. Spionnen, inbrekers en slotenmakers gebruiken speciaal geslepen metalen buisjes en staafjes om de kleine veertjes in een slot omhoog of omlaag te drukken. Lukt dat, dan gaat een slot open. Lockpicking is in sommige landen verboden, maar in anderen is het zelfs een heuse sport.

Foto’s maken met een knoopje
In 1970 verzon de Russische spionagedienst KGB iets slims: een piepklein, lichtgewicht cameralensje, in de vorm van een jassenknoop. Vanaf de lens liep een draadje naar een jaszak, waar de rest van de camera zat. Een druk op de knop liet de knoop openschuiven en snel een foto maken. Handig als je snel en ongezien foto’s wilt maken van geheime informatie. Bij iedere knoopcamera werd een setje soortgelijke knopen gegeven. Dan zou de knoop met de camera erin niet opvallen. Knoopcamera’s worden nu nog steeds gebruikt. Handig als je een paar minuten alleen bent met de antwoorden van die belangrijke toets.

Camoufleren
Een slimme spion maakt gebruik van zijn omgeving. Geheime foto’s geef je natuurlijk niet zomaar op straat door. Stop de foto’s in een holle nepsteen en leg hem tussen een hoop andere stenen. Of nog simpeler: stop dat geheime fotorolletje in een leeg, verfrommeld colablikje en gooi het tussen de bosjes neer. Eigenlijk hoort het niet, maar het wordt zo vaak gedaan dat niemand gek opkijkt als er een frisblikje tussen de struiken ligt. Vertel je medespion wel waar hij het voorwerp moet zoeken, anders vindt hij het misschien niet. Camouflage wordt ook gebruikt om afluistermicrofoontjes te verstoppen.

Maak je eigen geheimschrift
Handig: berichtjes sturen die niemand anders kan lezen. Een van de makkelijkste geheimschriften, is het verplaatsen van letters in het alfabet. Maak bijvoorbeeld twee papieren stroken met daarop alle letters in het alfabet. Spreek met de andere spion een codeersleutel af, zoals het cijfer ‘3’. Schuif de bovenste letterstrook drie plaatsen naar rechts, zodat de letter A boven de letter D komt te liggen. Schrijf nu je bericht, maar gebruik de letters in de onderste strook. Niemand die je bericht zal begrijpen, behalve als ze de gebruikte code kennen. Je kunt de letters ook in een cirkel leggen.
Denk je dat je onze code kunt kraken? We gebruiken als codeersleutel het cijfer 12.
Zg nqz uw qqz qotfq ebuaz.
*antwoord: Nu ben ik een echte spion.

Geheimschrift
Spionnen doen er alles aan om ervoor te zorgen dat niemand hun geheime boodschappen te pakken krijgt, maar als dat toch gebeurt, moeten ze wel zorgen dat de dief van de informatie er niets mee kan. Of je nu berichten schrijft met onzichtbare inkt of radioberichtjes verstuurd, zorg ervoor dat niemand anders het kan lezen. In 1923 vonden de Duitsers een geheimschrift uit dat niet te kraken leek. Iedere keer als iemand er dichtbij zat, maakten ze de codering nog moeilijker. Tot de eerste computermachine ter wereld, Colossus I, de code in 1943 wist te kraken. Lang leve de techniek.

Dodelijke lippenstift
Niet alleen mannen zijn spionnen. In de geschiedenis kennen we heel veel vrouwen die geheime informatie pikten en deze aan de hoogste bieder verkochten. De beroemdste is wel Mata Hari. Zij zou negentig jaar geleden voor de Duitsers gespioneerd hebben. Bij de Fransen. Had Mata Hari later geleefd, dan had ze hier misschien iets aan gehad: ‘de kus des doods’. Deze lippenstift werd in 1965 gebruikt door de KGB en het is eigenlijk een piepklein pistooltje, met één klein kogeltje er in. Alleen voor de echte noodgevallen, dus, maar onmisbaar voor een echte spionne.

Rocket Power!
Wordt je gesnapt, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk wegkomen als spion. Introducing: de jet pack; een rugzak met daarin een raketsysteem, dat je door de lucht laat vliegen. Klinkt als science fiction, maar bestaat echt. Al in de Tweede Wereldoorlog experimenteerde het Duitse leger met zo’n rugzak, die hun piloten moest laten vliegen zonder vliegtuig. Uiteindelijk werd pas in 1960 de eerste echte jet pack gemaakt. De raketten in de rugzak schiet geen vuur, maar waterstofperoxide, maar kan ook aangeslingerd worden door benzine te gebruiken. De jet pack is de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Nu wordt hij vooral veel gebruikt in de ruimtevaart en door avonturiers als Yves Rossy, die in september van dit jaar met een jet pack (met vleugels) het kanaal tussen Engeland en Frankrijk overstak. Wauw!

Een spionnenmuseum
Alles waar een spion over droomt, hebben ze in het International Spymuseum. Kruip eens door een luchtrooster en bespioneer andere bezoekers. Of luister ze af via een van de verborgen microfoontjes. Gebruik satellieten om geheime locaties te vinden en laat zien hoeveel je weet over spionage. Als je het museum wilt bezoeken, moet je wel helemaal naar Washington, in Amerika. Daar ligt het museum een paar straten van het hoofdgebouw van de FBI, die ook alles van spioneren weten.

Zwemmende auto’s
Een slimme manier om een achtervolger af te schudden is om gewoon de zee in te rijden. Met een gewone auto kom je niet ver, maar met een amfibi-auto, vaar je gewoon verder. Een amfibi-auto is een kruising tussen een auto en een boot, die in het leger veel gebruikt wordt. Ze rijden zo van de weg het water in, en andersom. Amfibi-auto’s worden ook gebruikt door toeristenorganisaties, die in grote steden in bijvoorbeeld Amerika en Australië speciale tours aanbieden door de stad en over rivieren. Als superstoere spion pak je natuurlijk niet zo’n lelijke, opvallende toeristen amfibi. Dan pak je de superstrakke scuba; een sportauto waarmee je ónder water kan rijden. Net als de auto van James Bond in de film The Spy Who Loved Me, dus!

Giftige bril
In sommige gevallen is de dood de enige uitweg, vinden sommige spionnen. Als je gevangen genomen bent bijvoorbeeld. Maar juist dan is jezelf iets aandoen niet gemakkelijk. Spionnen verzonnen er wat op: een klein pilletje, vastgeplakt aan de achterkant van een brillenpootje. Door erop te sabbelen, komt het gif uit het pilletje vrij. En hop: de spion neemt zijn geheimen mee het graf in. Heel drastisch en we raden je ook niet aan het te proberen. Als je echt wilt spioneren, zorg dan dat je nooit gepakt wordt!

Nick kivits © Copyright 2010 kvk-winner: 1736669 bru: nl1486 .09 .4420B01