De Heineken Ontvoering

Geen enkele misdaad heeft zo het Nederlandse criminele landschap bepaald als de Heineken-ontvoering. Op 9 november 1983, nu meer dan 25 jaar geleden, wordt biermagnaat Alfred ‘Freddy’ Heineken pal voor de ingang van zijn kantoor aan het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam overvallen. Heineken en diens chauffeur Ab Doderer worden geblinddoekt, op de vloer van een bestelbusje gesmeten en met een rotgang naar een loods aan de Heining gebracht.

Drie weken lang verblijven ze daar in kleine kamertjes, die achterin de romneyloods gemetseld zijn. Ondertussen proberen de ontvoerders, Cor ‘Flipper’ van Hout, Willem ‘Neus’ Holleeder, Frans ‘Stekel’ Meijer, Jan ‘Poes’ Boellaard en in mindere mate Martin ‘Remmetje’ Erkamps, het geëiste losgeld zo snel mogelijk los te krijgen.

Het hele land leeft mee en houdt de adem in, tot het moment dat Heineken en Doderer eindelijk gevonden worden. Wat volgt is een jarenlange poging om de twee hoofddaders, Willem Holleeder en Cor van Hout, achter slot en grendel te krijgen. De rest van de ontvoerders zit daar al. Met uitzondering van Frans Meijer, die spoorloos verdwenen is nadat hij weet te ontsnappen uit het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

De ontvoering van Freddy Heineken is wellicht de meest geruchtmakende ontvoering die ons land ooit gekend heeft. Het mag beschouwd worden als de oerknal van de poldermaffia. Panorama volgde de zaak op de voet. Het magazine deed vrijwel wekelijks verslag over de ontwikkeling en haalde de onderste steen boven. Ook voor Panorama is het nog steeds de misdaad die ze het intensiefst gevolgd hebben. En nog steeds volgt!

In De Heineken Ontvoering duik ik samen met crimewatcher Sjerp Jaarsma terug in die oorspronkelijke reportages, die we aanvulden met nieuwe informatie en nooit eerder vertoonde foto’s. Toenmalig leider van het onderzoek Kees Sietsma noemt het in zijn voorwoord ‘het meest complete boek over de Heineken-ontvoering’. True crime tot op het bot!

De Heineken Ontvoering verscheen in april 2010 bij Just Publishers.

Uit de media:

‘Alleszins de moeite waard. Absoluut een aanrader.’
Misdaadjournalist John van den Heuvel in RTL Boulevard.

‘Een buitengewoon interessant, groot naslagwerk met tal van foto’s, heel veel nieuwe verhalen en weetjes en: heel zorgvuldig gedaan.’
Misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink.

‘Vlot leesbaar boek’ en ‘Overzichtelijk én feitelijk’
De Volkskrant

‘Het is een boek met inhoud. Als je er eenmaal aan begint zal je het willen en moeten uitlezen. Een boek om voor altijd te hebben. Echt een aanrader.’
Misdaadjournalist.web-log.nl.

‘Een mooi Heineken-ontvoering-naslagwerk, dat in de kast naast het boek van Peter R. de Vries thuishoort.’
Misdaadweblog Politiespotter.

‘Het boek leest als een trein. Ondanks dat de afloop van het verhaal bij iedereen wel bekend is, houdt dit boek de aandacht goed vast.’
Fok.nl

Bestellen?
Prijs: 19,95 €
ISBN-13: 978-90-8975-133-1
De Heineken Ontvoering is te koop bij de betere boekhandel. Bestellen kan op meerdere websites of via een boekhandel.